Steven en Brecht Dujardyn

Geïnspireerd door het Heilig Vuur

Wie heeft zijn ouders of grootouders niet horen vertellen over de plaatselijke smid, die met zijn gespierde armen en geconcentreerde blik het roodgloeiende ijzer met de hamer op het aambeeld in vorm brengt ? De zoete weerklank van de hamer op het aambeeld was voor de meeste nieuwsgierigen een aanleiding om even in de schaarsverlichte smidse binnen te komen.

Voor sommigen pure nostalgie…maar voor de mensen die de broers Steven en Brecht Dujardyn uit Oostrozebeke kennen is dit tot heden nog steeds een waarlijk gebeuren. Het begon allemaal 40 jaar geleden, in de kleine smidse van vader Wilfried Dujardyn, bij de restauratie van zijn verzameling antieke koetsen. Bij de twee jonge broers was dit ‘de ‘vonk’ die nog steeds de passie van dit eeuwenoude en traditioneel beroep als siersmid aanwakkert.

Om hun leerhonger naar oude technieken te stillen, volgden ze vanaf hun 15jarige leeftijd, elk op hun vlak de zeldzame echte smeed-opleidingen in België; ook tekenen, beeldhouwen, esthetica en kunstgeschiedenis behoren tot de opleiding van een siersmid. Nadat ze in 1998 geslaagd waren in het ingangsexamen bij de gerenommeerde Compagions du Devoir, ging Brecht er op 19jarige leeftijd smeden. Deze Franse gilde-organisatie voor ambachtslieden en kunstenaars stamt uit de middeleeuwen, maar is tot op vandaag nog steeds actief. De school is bekend om zijn traditionele onderwijstechnieken.

In 2001 werd de traditionele en ambachtelijke siersmederij Dujardyn artconcept geboren waar ze al smedend leven in de materie brengen. Van ontwerp tot en met leveren en plaatsen helpen wij onze klanten verder !

Van sleutel tot standbeeld

De toepassingen van ambachtelijk smeedwerk zijn zeer uiteenlopend. Zowel kleine details als grote meesterwerken zijn mogelijk. “Er zijn heel veel zaken waarvoor smeedwerk van pas komt”, aldus Steven. “Deurkrukken, spanjoletten, grendels, sleutels, kasttrekkers of raamopeners horen tot de kleinere voorwerpen, maar het kan ook groter met bijvoorbeeld luifels, een gesmede afsluiting met gietijzeren palen en al dan niet geautomatiseerde poorten. Daarnaast zijn ook echte kunstwerken mogelijk. Daarbij denk ik onder meer aan kroonluchters in combinatie met kristal of een gesmeed of bronzen beeld voor in de tuin.”

Unieke uitstraling

De vraag naar ambachtelijk smeedwerk voor toepassingen in en rond de woning neemt de jongste jaren gestaag toe. Volgens Steven is dat niet abnormaal, want ijzeren of bronzen voorwerpen die op een traditionele manier in het vuur gesmeed zijn, hebben volgens hem een unieke uitstraling. “Ambachtelijk smeedwerk is met niks te vergelijken”, vertelt hij. “Mensen gaan voor hun interieur of voor de buitenzijde van hun woning op zoek naar specifieke zaken die ze nergens anders kunnen vinden. Ze willen niet louter een industrieel ornament dat in vele duizendvouden geproduceerd wordt. Het kan ook gebeuren dat ze bepaalde dingen tijdens hun vakantie gezien hebben en dat ze absoluut iets dergelijks willen. Met ambachtelijk smeedwerk is dat perfect mogelijk, want alles wordt per individuele vraag op maat getekend en ontworpen.”

Werkwijze

A thing of beauty is a joy forever

Atelier

Imposante oude smeedhamers van onder meer Belgische makelij en eeuwenoude aambeelden met bijhorende uitrusting is het erfgoed waarmee wij dagelijks aan de slag gaan om vorm en bezieling aan ons huidig werk te geven.

Om hoge faam in de smeedkunst te behouden streven we na om in hedendaags en sober smeedwerk en zeker bij historische restauraties de oude technieken uit te voeren. Het is dus van zeer groot belang dat we hiervoor de juiste werkgereedschappen gebruiken om de uitvoering volgens de regels der kunst mogelijk te maken. Heel wat hamers en aambeelden in onze smidse behoorden reeds toe aan ons vader en grootvader. Nog steeds werkzaam zijn enkele smeedhamers van Ateliers Demoor uit Drogenbos. Dit bedrijf was begin 20st eeuw in veel landen gekend voor de vervaardiging van metaalbewerkingsmachines, zoals draaibanken en mechanische smeedhamers. Veel van onze gereedschappen zoals gatenblokken, en drijfhamers zijn eeuwenoud en afkomstig uit oude smederijen. In onze ambachtelijke smidse zijn grond- en hulpstoffen steeds functioneel aanwezig door een permanent systeem van hergebruik.

Smeedruimte

De materialen smeedijzer, messing, brons en koper… elke grondstof vergt een andere aanpak.  “Net zoals bij de keukenkunst gloeien metalen op verschillende manieren, het ene soms sneller dan het andere. Zo is de moeilijkheidsgraad om brons te smeden zeer hoog omdat bij de hoge temperaturen de gloed soms moeilijk is waar te nemen. Dat is ook de reden waarom onze smeedruimte zo schaars verlicht is. In het halfduister kan men pas goed het onderscheid ontwaren tussen een zachte gloed en een wit-roodgloeiende extase. Zo kan een bepaald stuk op een gegeven moment perfect to the point zijn maar vijf seconden later al gesmolten zijn waardoor alle werk voor niets is geweest”.

Machineruimte

Machines staan verdeeld over de werkvloer

Ontwerpruimte

Van een schets tot een afgewerkt product

Ons werk

Restauraties

Als ambachtelijke smeden uit de bouwnijverheid willen wij  met onze kennis en skills een bijdrage leveren aan de cultuurwaarde van de leefomgeving. En aan een erfgoed-patrimonium dat voor de komende generaties behouden blijft. Daarom is het belangrijk het materiaal van historisch smeedwerk en hun ambachtelijke uitvoeringstechnieken te begrijpen. In de huidige bouwpraktijk is het gebruik van staal en zijn talloze samenstellingen, RVS en aluminium de standaard. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen smeedijzer en gietijzer werden gebruikt. Oud smeedijzer en staal onderscheiden zich door de productiemethode. Bij het vervaardigen van smeedijzer neemt men een deegachtige vorm waar, en bij staal en ijzer een vloeibare toestand. Hierdoor bestaan grote verschillen in samenstelling en structuur. Het oude smeedijzer heeft een gelaagde en vezelige structuur met slak en heeft een laag koolstofgehalte tussen de 0,02% en 0,07%. Staal heeft een homogene structuur. Het vraagt echter om een specialistische kennis en ervaring om het verbonden smeedwerk uiteen te halen, zorgvuldig te behandelen (een nieuwe afwerking baseren wij op kleuronderzoek.) en opnieuw, overeenkomstig de oorspronkelijke techniek te verbinden. Bij restauratie worden de ontbrekende of te fel aangetaste stukken opnieuw uit smeedijzer gemaakt.

Meer info
Benieuwd wat we voor u kunnen doen?

Of heeft u vragen omtrent onze atelier, hoe we werken of wat we allemaal doen.

Contacteer ons
Bent u op zoek naar dat ene schroefje voor uw old-timer?

Of dat ene schroef dat niet meer gemaakt wordt.

Misschien hebben wij dit wel liggen. Contacteer ons en zoeken uit of we u hiermee kunnen helpen.

© 2021 Dujardyn artconcept bvba

Algemene Voorwaarden. Privacyverklaring.